Pim Peters constructeur van het jaar

Pim Peters, directeur en mede-eigenaar van IMd, is door een vakjury verkozen tot constructeur van het jaar 2017. Die eer kwam hem vooral toe dankzij zijn voortrekkersrol op het gebied van duurzaam construeren. Peters zal nu een jaar lang optreden als ambassadeur van het vak. Tot aanstormend talent 2017 werd uitgeroepen Steven Schoenmakers van Van Rossum.

De onderscheiding is in 2012 in het leven geroepen om uiting te geven aan het belang en de schoonheid van het beroep constructeur en om de waardering voor dat vak te bevorderen, zowel in de eigen branche als ook daarbuiten. Voor de verkiezing Constructeur van het jaar komen constructeurs in aanmerking die aansprekende en eigentijdse constructies hebben ontworpen, die verantwoord zijn en duurzaam. Hij of zij moet een relevante en vernieuwende bijdrage hebben geleverd aan het vak.
De jury, onder leiding van Jack Amesz van de gemeente Den Haag, maakte dit keer geen nominaties bekend, maar was unaniem van mening dat de titel Constructeur van het jaar Pim Peters dit keer het meeste toekwam.

Peters ontving een oorkonde uit handen van Paul Rijpstra, directeur van Pieters Bouwtechniek en voorzitter van VNconstructeurs. De uitreiking vond plaats tijdens de Constructeursdag bij Tata Steel in Velsen-Noord.

Toelichting Jury

“Pim Peters is onderscheidend en specialist op het gebied van duurzaamheid. Hij is een opsteller van criteria voor duurzaam construeren en daarmee trendsetter in de sector. Hij levert een belangrijke bijdrage aan deskundigheid en neemt initiatief om grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen, wat nu meer dan ooit nodig is. Hij initieert onderzoek naar duurzaamheid in constructies en bedenkt methoden waarmee ingenieurs al in een ontwerpfase de duurzaamheid van constructies kunnen berekenen en waarbij varianten in een vroeg stadium onderling kunnen worden vergeleken. Hij benut ruimte voor innovatie en vernieuwing, in oplossingen en materiaalgebruik. Hij draagt zijn deskundigheid en ervaring actief uit, bij collega’s op het bureau, bij collega’s in het vakgebied en bij studenten, onder meer via colleges aan de TU Delft. Dat alles maakt hem een goed ambassadeur van het vakgebied en een waardig constructeur van het jaar 2017.”

Als voorbeeld noemde de jury het project aan de Hoogstraat in Rotterdam, waar tweedehands staalprofielen grootschalig zijn toegepast. Eerder op de Constructeursdag gaf Peters een lezing over dit indrukwekkende project.

Aanstormend talent

Behalve een constructeur van het jaar, werd ook een aanstormend talent van het jaar verkozen. Die eer ging uit naar Steven Schoenmakers. De jury was onder de indruk van het cv van deze 27-jarige medewerker van Van Rossum. Hij studeerde in 2013 af aan de TU Eindhoven met een onderzoek naar het modelleren van discrete scheurvorming. De studie werd genomineerd voor de VABOR-studieprijs en ontving een eervolle vermelding bij de ENCI studieprijs. Tijdens zijn studie was Schoenmakers voorzitter van KOers. Bij Van Rossum is hij binnen 4 jaar opgeklommen naar hoofdconstructeur en projectleider en heeft gewerkt aan een aantal bijzondere projecten op zijn naam staan zoals Pontsteiger en het RAI-hotel. Over beide projecten verschijnt binnenkort een artikel in Cement.

Jury

De jury bestond dit jaar uit:

  • Jack Amesz (Gemeente Den Haag, voorzitter)
  • Tom Relker (IMd Raadgevende Ingenieurs, namens YouCon)
  • Hein Brakel (Pieters Bouwtechniek)
  • Guus Keusters (Heijmans)
  • Joost Vos (Benthem Crouwel)

Eerdere winnaars

  • 2016 Jan Peeters (Fibercore)
  • 2015 Maurice Hermens (RHDHV), Frank Kaalberg (Witteveen en Bos)
  • 2014 Johan Galjaard (ABT)
  • 2013 John Kraus (Royal HaskoningDHV)
  • 2012 Lázló Vákár (Movares)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *