Constructeur van het Jaar in beeld

De verkiezing voor Constructeur van het Jaar 2021 is in volle gang. Wie de opvolgers worden van Arjan Habraken en Marijn Bruurs, wordt op 2 november bekend gemaakt, tijdens Building Holland, live vanaf de RAI in Amsterdam. Op Cementonline verschijn in juli het derde artikel in een serie waarin de beide titelhouders van 2020 op verschillende manieren aandacht geven aan het vak van constructeur en hun licht laten schijnen op belangrijke thema’s. In dit artikel interviewt Arjan Habraken Theo Salet, decaan aan de TU Eindhoven.

Theo Salet werd in 2019 benoemd tot decaan van de faculteit Bouwkunde op de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij tevens werkzaam is als hoogleraar Structural Design/Concrete Structures. Met Constructeur van het Jaar Arjan Habraken bespreekt hij de noodzaak van duurzaamheid, de rol van de universiteit, ontwikkelingen binnen zijn vakgebied en de weemoed naar zijn studententijd.

Hoe ervaar jij de noodzaak van duurzaamheidsontwikkelingen?

“Het is allereerst belangrijk dat mensen het als noodzakelijk zien. We gebruiken waanzinnig veel grondstoffen, die steeds meer uitgeput raken, de stikstofproblematiek en de uitstoot van CO2 zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Wereldwijd is die groei nog lang niet ten einde. Hoe gaan we dat met deze ene aarde doen? Duurzaamheid is wat mij betreft een missie. In alles wat je doet, zet je dat op de eerste plaats. Het is onze verantwoordelijkheid, ook naar volgende generaties toe. Als dat besef er nu nog niet is, hebben we nog heel wat werk te verrichten.”

“Er moeten 1 miljoen huizen worden gebouwd en 7,5 miljoen woningen worden gerenoveerd om de energietransitie te maken. Daar komt bij dat een groot deel van de huidige infrastructuur het einde van haar ontwerplevensduur bereikt. Daarmee is niet meteen het hele wegennet onbruikbaar, maar het roept wel op tot actie. De komende tien, twintig jaar ligt er een enorme bouwopgave op ons te wachten. Dit is het moment dat we echt een verschil kunnen maken. Als we het nu niet duurzaam aanpakken, zijn we te laat.”

Als je écht voor duurzaamheid gaat, dan doet dat pijn. Wie is bereid die weg in te slaan?

Waar moet de duurzaamheid vandaan komen?

“Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Maar hoé belangrijk vinden mensen het nou echt? Zijn we bereid om bedrijfsprocessen op een nieuwe manier in te richten, om voor andere materialen te kiezen? Neem Dorien Staal, directeur van Voorbij Prefab en voorzitter van de Betonvereniging. In haar speech tijdens de Betondag gaf ze aan dat ze zich schaamt voor beton en zich in de toekomst wil richten op hoe ze beton op een duurzame manier kan maken en verwerken. Ze maakte dat statement en is actief gaan kijken hoe ze dat kan realiseren en consequent door kan voeren. Dat is lef hebben en precies wat ik bedoel. Als je écht voor duurzaamheid gaat, dan doet dat pijn. Het kost aanvankelijk geld en aanpassingsvermogen. Wie is bereid die weg in te slaan?”

Curriculum vitae Theo Salet

Theo Salet (1962) studeerde in 1986 af aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Hier promoveerde hij in 1990 op het constructief gedrag van schuimbeton in sandwichconstructies. Zijn loopbaan startte hij bij Intron, waar hij als onderzoeker actief was binnen de dochteronderneming Structural and Material Engineering.

In 1998 trad hij in dienst bij Witteveen+Bos. Als projectleider, senior constructeur en contractmanager was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en het management van grote infrastructurele projecten en gebouwen. Later werd hij senior partner en gaf leiding aan de productmarktcombinatie Gebouwen. Op 1 juni 2019 werd hij benoemd tot decaan van de faculteit Bouwkunde op de TU/e, waar hij tevens werkzaam is als deeltijd hoogleraar Structural Design / Concrete Structures bij de afdeling Gebouwde Omgeving. Zijn onderzoek richt zich op het printen van beton.

Dit artikel is een samenvatting van een eerder verschenen artikel uit Cement. Lees hier het volledige artikel.

Nomineer een constructeur of talent!

Ben jij of ken jij de volgende constructeur of talent van het jaar? Vul dan snel het nominatieformulier in op www.constructeurvanhetjaar.nl

Inschrijving sluit op vrijdag 8 oktober 2021.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *