Ben jij of ken jij de Constructeur van het Jaar 2021?

Geef een collega, relatie of medewerker  op als kandidaat voor de jaarlijkse verkiezing ‘Constructeur van het Jaar’, georganiseerd door VNconstructeurs. Geef nu een constructeur op voor de verkiezing en wie weet staat diegene 3 november op het podium tijdens Building Holland in Amsterdam.  

Elk jaar verkiest VNconstructeurs een Constructeur- en  een Talent van het Jaar. In 2020 werd Arjan Habraken gekozen tot Constructeur van het Jaar en Marijn Bruurs tot Talent van het Jaar. Tijdens de Dag van de Constructeur van afgelopen juni vond de aftrap voor de verkiezing 2021 plaats. Via onderstaande video is een interview terug te kijken tussen juryvoorzitter Noortje de Geus (Ingenieursbureau Den Haag) en twee oud-winnaars Maurice Hermens (Royal HaskoningDHV) en Frank Kaalberg (Witteveen+Bos). Zij gaan in op de belangrijke rol van de constructeur in de keten, en vertellen wat de titel Constructeur van het Jaar hun bedrijf en hen persoonlijk heeft gebracht.

De ‘Constructeur van het jaar’ gaat over de toekomst van het vakgebied. De maatschappelijke relevantie van constructeurs is groot. Hun bijdrage aan het realiseren van veilige, duurzame en zeker ook mooie bouwwerken is onmisbaar, maar vaak onzichtbaar. De verkiezing van de  ‘Constructeur van het Jaar’ en het ‘Talent van het Jaar’ is erop gericht om de zichtbaarheid van die bijdrage te vergroten. Binnen, maar vooral ook buiten de sector. En niet te vergeten: binnen het onderwijs.

Als partner van Building Holland is VNconstructeurs zichtbaar aanwezig op de beursvloer en daarmee voor de gehele keten. De uitreiking zal vanaf het hoofdpodium gedaan worden. Building Holland brengt alle schakels in de keten samen voor kennisdeling en conceptontwikkeling. We lossen tenslotte samen de problemen van morgen op. Voor meer informatie zie www.buildingholland.nl.

Wanneer komt een constructeur in aanmerking?
Voor de titel Constructeur of Talent van het Jaat komen  personen in aanmerking die zich op een bijzondere wijze gepresenteerd hebben én ambassadeur zijn van het vak. En vanzelfsprekend bovengemiddeld presteren op de vier criteria. Zij kunnen zowel actief zijn in de woning- en utiliteitsbouw als in de infrasector.

De Jury is een vertegenwoordiging van de bouwkolom; van architect tot aannemer en opdrachtgever. In de jury zullen zitten; Noortje de Geus (Gemeente Den Haag), Joost Vos (BenthemCrouwel Architecten), Willem van Dijk (Heijmans) en Constructeurs en Talenten van voorgaande jaren.

Criteria
Kandidaten worden door de jury beoordeeld op vier criteria:

1. Vernieuwende en aansprekende constructies. Constructies die vernieuwend zijn in materiaalgebruik, door een volgende stap in de toepassing van digitalisering, circulariteit en/of bijzondere oplossingen voor constructieve uitdagingen. Met altijd aandacht voor de succesvolle integratie van architectuur, systemen en constructie. Dat deze constructies veilig zijn, spreekt  vanzelf.

2. Maatschappelijk relevant. Het werk van de constructeur van het jaar (binnen en buiten projecten) is maatschappelijk relevant en relevant voor de opdrachtgever. Door invulling te geven aan actuele en grote thema’s binnen de sector en de maatschappij. Kandidaten laten actief zien wat hun eigen bijdrage is, bijvoorbeeld aan de verbetering van de constructieve veiligheid, klimaatadaptatie en verduurzaming, de woningbouwopgave en/of andere thema’s.

3. Bijdragen aan en zichtbaar maken van ontwikkeling van het vakgebied. Door een verdere ontwikkeling van het vakgebied voor de opgaven van morgen. En deze ontwikkelingen uit te dragen binnen, en juist buiten de bouwsector. In publicaties, door zichtbaarheid in de media, door deelname aan commissies voor normalisatie, kennisontwikkeling en borging en actief in bijdragen aan onderwijs en onderzoek. Gericht op huidige en toekomstige vakgenoten, opdrachtgevers en ketenpartners, maar wellicht ook naar politiek en bestuur.

4. Bijdrage aan goede samenwerking binnen projectteams. Goede projecten in het heden zijn de basis voor de toekomst. En niemand kan dat alleen. De constructeur van het jaar draagt bij aan een goede samenwerking binnen elk projectteam. En neemt hierin initiatief en voert hierop regie. Zonder andere aspecten uit het oog te verliezen, neemt deze de verantwoordelijkheid voor de constructieve veiligheid in zijn projecten. Het organiseren en toepassen van ‘professionele tegenspraak’ is daarvan een expliciet onderdeel.

Inschrijving is geopend!
Nomineer de constructeur waarvan jij vindt dat deze in de spotlight mag komen te staan via www.constructeurvanhetjaar.nl/nomineren-2021/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *