Organisatie

De verkiezing van de Constructeur van het jaar wordt georganiseerd door VNconstructeurs. De winnaars worden bekendgemaakt op de Dag van de Constructeur.

Mogelijk gemaakt door

Vakjury

De vakjury bestaat dit uit vertegenwoordigers uit de brede bouwsectro.

Noortje de Geus – Gemeente Den Haag (Voorzitter)
Joost Vos – BenthemCrouwel Architecten
Pierre Hendrikx – Youcon
Willem van Dijk – Heijmans
Koen van Doremaele – BAM Infra (Talent van het jaar 2019)
Patrick van Dodewaard – IMd (Talent van het jaar 2019)
Arjan Habraken – SidStudio (Constructeur van het jaar 2020)
Marijn Bruurs – Witteveen+Bos (Talent van het jaar 2020)

_

Beoordelingscriteria

Kandidaten worden door de jury beoordeeld op vier criteria:

1. Vernieuwende en aansprekende constructies. Constructies die vernieuwend zijn in materiaalgebruik, door een volgende stap in de toepassing van digitalisering, circulariteit en/of bijzondere oplossingen voor constructieve uitdagingen. Met altijd aandacht voor de succesvolle integratie van architectuur, systemen en constructie. Dat deze constructies veilig zijn, spreekt  vanzelf.

2. Maatschappelijk relevant. Het werk van de constructeur van het jaar (binnen en buiten projecten) is maatschappelijk relevant en relevant voor de opdrachtgever. Door invulling te geven aan actuele en grote thema’s binnen de sector en de maatschappij. Kandidaten laten actief zien wat hun eigen bijdrage is, bijvoorbeeld aan de verbetering van de constructieve veiligheid, klimaatadaptatie en verduurzaming, de woningbouwopgave en/of andere thema’s.

3. Bijdragen aan en zichtbaar maken van ontwikkeling van het vakgebied. Door een verdere ontwikkeling van het vakgebied voor de opgaven van morgen. En deze ontwikkelingen uit te dragen binnen, en juist buiten de bouwsector. In publicaties, door zichtbaarheid in de media, door deelname aan commissies voor normalisatie, kennisontwikkeling en borging en actief in bijdragen aan onderwijs en onderzoek. Gericht op huidige en toekomstige vakgenoten, opdrachtgevers en ketenpartners, maar wellicht ook naar politiek en bestuur.

4. Bijdrage aan goede samenwerking binnen projectteams. Goede projecten in het heden zijn de basis voor de toekomst. En niemand kan dat alleen. De constructeur van het jaar draagt bij aan een goede samenwerking binnen elk projectteam. En neemt hierin initiatief en voert hierop regie. Zonder andere aspecten uit het oog te verliezen, neemt deze de verantwoordelijkheid voor de constructieve veiligheid in zijn projecten. Het organiseren en toepassen van ‘professionele tegenspraak’ is daarvan een expliciet onderdeel.

_

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en dan komen wij er zo snel mogelijk op terug.

_